pátek 11. listopadu 2016

Banánový chlebíček (Banana bread)

Chcete ochutnat ten nejvláčnější a nejměkčí banánový chlebíček bez přidaného cukru a navíc bezlepkový? Vsaďte na tento recept a věřte, že to nebude naposled, co ho budete připravovat :)



INGREDIENCE:

Na základní těsto:
  • 3 zralé banány
  • 250g hladké bezlepkové mouky (já používám z M&S, ale použít můžete jakoukoliv - i lepkovou)
  • 150ml rostlinného mléka
  • 75ml rostlinného oleje
  • 65g datlové pasty (nebo rozmixovaných datlí)
  • 2 lžičky chia semínek
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody


Na čokoládové spirálky:
  • 50g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • trochu rostlinného mléka
  • trochu základního těsta

Na dozdobení:
  • 1 banán
  • rozpuštěná čokoláda / čokoládový topping
  • cokoliv na co máte chuť J


POSTUP:

Základní těsto:
     1) do mixéru vložíme 3 banány, mléko, olej, chia semínka a datlovou pastu a důkladně 
          rozmixujeme
     2) přidáme mouku, kypřící prášek, sodu a vytvoříme hladké těsto


     3) těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy

Čokoládové spirálky:
     1) rozpustíme si 50g čokolády a smícháme ji s olejem, troškou mléka a také pár lžičkami 
         odebraného těsta, které jsme si připravili předtím
     2) lžičkou přidáváme vzniklou hmotu na základní těsto ve formě a tvoříme spirálky

Dozdobení:
     1) banán si nakrájíme podélně na plátky a těmi poklademe chlebíček



Pečeme 30 minut v troubě rozehřáté na 180°C.



Hotový chlebíček můžete pokapat čokoládovým toppingem, posypat kokosem nebo čímkoliv, na co mátě chuť. 






Dobrou chuť :*
Romanka




6 komentářů:

  1. Díky za super recept!!! Dnes byla vynikající obměna kašovitých či palačinkových snídaní :-) Krásně vláčný a super chuť. Dělala jsem už v min. dle jiného receptu, ale Váš je TOP. V pátek máme přatelské, piknikové setkání s přáteli a dětmi, už vím co připravím :-))))) Díky :* a krásný Advent ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte za co děkovat, Petro :) Srdíčko mi zaplesalo radostí - jsem nadšená, když Vám chutná :* Ale opravdu;) Doufám, že budou stejně dobré ohlasy na pátečním pikniku ;) A také přeji krásný Advent :*

      Vymazat
  2. Tak jsme včera pekly s mamkou :( po 30minutách byl stále dost tekutý, tak jsme mu nakonec dali 90minut i s alobalem...a nakonec se stejně nedopekl. Chuťově byl výborný, okousala jsem alespoň vrch co se upekl :D ale mrzí mě to, protože nás nenapadá, kde mohla být chyba :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě opravdu mrzí :( ráda bych poradila kde byla chybka, ale sama nevím - pokud jste dodržely gramáž surovin a postup... Spoustu lidí mi psalo a taky posílalo fotky a chlebíček držel vždycky krásně pohromadě :) Přeji úspěchy u dalšího pečení :*

      Vymazat
    2. Snad se brzy zadaří :3 dnes se chystám na linecké a rohlíčky, díky za super inspirace :*

      Vymazat
    3. Ať se vydaří :) a hlavně trošku trpělivosti a dobře propracovat těsto - protože jinak je s ním trošku těžší práce ;)

      Vymazat