úterý 22. listopadu 2016

Burizonový knedlík se svíčkovou omáčkou a uzeným tofu

Také vzpomínáte na babiččiny hutné houskové knedlíky, ale nevíte jak na ně? Zde je návod, jak si je připravit snadno a rychle. Navíc jsem klasické housky nahradila burizony, takže jsou 100% glutenfree. Ke krásně husté svíčkové omáčce se hodí jedna báseň a spolu dohromady vykouzlí lahodný sváteční oběd.



INGREDIENCE:
- na 2 porce

Na knedlík:
  • 100g burizonů (mohou být i nakrájené rohlíky, housky, chléb)
  • 75g polohrubé kukuřičné mouky
  • 75g kukuřičné strouhanky
  • 50g hladké bezlepkové mouky (já dávám z M&S - může být jakákoliv jiná)
  • ½ kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky soli
  • 200 – 250ml vody
  • petržel/pažitka
  • můžeme přidat špetku kurkumy pro barvu

pozn. Místo obou typů mouk a strouhanky stačí použít 200g hrubé mouky (tu jsem ale neměla, a tak             jsem improvizovala a dopadlo to na výbornou 😍 ).


Na omáčku:
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibuli
  • 100ml rostlinného mléka
  • rostlinného oleje
  • 2 bobkové listy
  • 6-8 kuliček nového koření
  • sůl a pepř


+ uzené tofu

POSTUP:

Omáčka:
     1) cibuli nakrájíme najemno a omyté mrkve a petržele na kostky


     2) na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme mrkev a petržel a necháme 
         pořádně osmahnout (aby omáčka chytla hezky tmavou barvu) 
     3) když zelenina chytne barvu, podlijeme ji vodou, přidáme koření a dusíme doměkka
     4) když je zelenina měkká, vytáhneme koření a spolu s mlékem rozmixujeme dohladka


     5) dle chuti ještě dosolíme a dopepříme

Knedlíky:
- knedlíky připravuji v době, kdy se dusí zelenina, protože to chvíli trvá 😊

     1) v míse smícháme všechny suché ingredience (mouky, strouhanka, burizony, prášek do pečiva,            sůl, kurkuma)


     2) následně postupně přidáváme vodu, aby vzniklo tuhé, trochu lepivé těsto


     3) kdo chce, může přidat také nasekanou pažitku nebo petržel
     4) poté na válu vytvarujeme knedlíky (já jsem zvolila kulaté, ale můžete udělat i klasické velké 
         šišky – je to na Vás 😉)


     5) knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut
     6) ideální je nakrájet hned za tepla a nechat 2 minutky odležet (aby nebyly uvnitř lepivé)

Tofu:
     1) plátky uzeného tofu pouze osmahneme na pánvi






Dobrou chuť :*

Romanka

Žádné komentáře:

Okomentovat