čtvrtek 3. listopadu 2016

Dýňové cupcakes

Dnes Vám přináším svůj recept na krásně vláčné cupcakes s příjemně sladkokyselým krémem a kousky čokolády. Nezní to úžasně? Zkuste si je doma upéct a zaručeně nebudete litovat.



INGREDIENCE:
-          - na 10ks cupcakes

Na těsto:
  • 130g bezlepkové mouky (nebo jakékoliv jiné)
  • 50g třtinového cukru
  • 30g kakaa
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 200g uvařené dýně hokkaido
  • 200ml rostlinného mléka
  • 75ml rostlinného oleje
  • 100g hořké čokolády
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • skořice


Na krém:
  • 200g uvařené dýně hokkaido
  • 100ml kokosové smetany
  • 15g třtinového cukru
  • ztužovač šlehačky
  • citrónová šťáva (dle chuti, já použila z necelé půlky citrónu)




POSTUP:

dýňové pyré:
     1) asi půlku dýně hokkaido nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (cca 20 minut)
     2) scedíme vodu a dýni rozmačkáme vidličkou (nebo rozmixujeme)

krém:
     1) odebere 200g tohoto pyré a vyšleháme s kokosovou smetanou, třtinovým cukrem, citrónovou 
         šťávou a ztužovačem do hladkého krému



     2) krém si dáme chladit do ledničky a mezitím se pustíme do přípravy těsta

těsto:
     1) smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kakao, škrob, kypřící prášek, sodu, sůl a skořici) a 
         promícháme
     2) následně přilijeme mléko, olej a přidáme 200g dýňového pyré a mixujeme, dokud nevznikne 
         jednolité těsto
     3) na závěr přimícháme čokoládu nasekanou na kousky
     4) těsto rozdělíme do formy na muffiny (tu buď vymažeme a vysypeme nebo použijeme košíčky) 


     5) pečeme 25-30 minut v troubě rozehřáté na 180°C

 




     6) po vychladnutí cupcaky zdobíme připraveným krémem a můžeme posypat např. nasekanou 
         čokoládou













Dobrou chuť :*
Romanka




4 komentáře:

  1. Romanko, prosím tě, jak moc je ta dýně cítit v té muffin části? Jsem muffinová a chtěla bych to upéct bez toho krému, ale nechtěla bych přijít o tu dýňovou příchuť 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V těstě cítit jde, ale pouze mírně - možná když zkusíš přidat trošku více dýňového pyré (třeba na úkor části těch mokrých surovin) a ubereš trošičku kakaa, tak by to mohlo vyjít :)

      Vymazat
    2. Díky moc, určitě dám vědět, jak to dopadlo :-)

      Vymazat