sobota 26. listopadu 2016

Vanilkové rohlíčky (bezlepkové)

Vánoce se blíží a je na čase začít péct cukroví - já jsem letos začala vanilkovými rohlíčky ve vaganské a bezlepkové verzi. Po dlouhém zvažování, jak připravit těsto, aby byly rohlíčky lahodné a křehké, jsem přichystala tento recept - a výsledek nezklamal.



INGREDIENCE:
  • 150g bezlepkové hladké mouky (já dala půl kukuřičné a půl z M&S)
  • 55 - 60g vlašských ořechů
  • 1 lžička lněného semínka
  • 30g moučkového (vanilkového) cukru
  • 110g kokosového oleje
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení



POSTUP:

     1) ořechy pomeleme najemno


     2) v míse si smícháme suché ingredience (mouku, cukr, sůl a ořechy)
     3) přidáme kokosový olej a lněná semínka zalitá asi lžicí vařící vody a vypracujeme těsto
     4) těsto necháme odležet v ledničce (ideálně přes noc)


     5) když těsto vytáhneme z lednice, bude dosti tvrdé (protože kokosový olej v chladu hodně tuhne), proto ho necháme před prací buďto nějakou dobu v pokojové teplotě, nebo ho na pár vteřin vložíme do mikrovlnky

            Pozn.: je důležité pracovat s těstem tak akorát - pokud během práce cítíme, že už je zahřáté až moc ("taje" nám pod rukama) - zase ho na pár chvil vrátíme do ledničky


     6) tvarujeme rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem


     7) pečeme v troubě rozehřáté na 180°C asi 12 - 15 minut 
     8) po vytažení z trouby budou rohlíčky hodně křehké, a tak je necháme na plechu trošku               
         vychladnout, aby se nám nepolámaly


     9) na závěr rohlíčky obalíme v moučkovém cukru 



Dobrou chuť :*
Romanka

2 komentáře:

  1. Ta lněná semínka se nemusí rozemlít? Stačí zalít vroucí vodou? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lepší alespoň trošku rozemlít, ale není to nutné :)

      Vymazat