čtvrtek 22. prosince 2016

Bezlepkové mini - vánočky

Dlouho jsem váhala, zda se pustit do vánočního pečiva, protože s bezlepkovými moukami si není radno zahrávat 😁 Ještě štěstí, že jsem se tím nenechala odradit - jinak by totiž nevznikly tyto výborné vláčné mini-vánočky. Zpříjemněte si s nimi začátek Štědrého dne také Vy 🎄



INGREDIENCE:
  • 250g polohrubé kukuřičné mouky
  • 150 – 175ml rostlinného mléka (já dala rýžové)
  • 45g kokosového oleje
  • 70g cukru
  • 1 lžička chia semínek
  • ½ lžičky xantanové gumy
  • ½ kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 4g sušeného droždí
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • troška citrónové šťávy
  • 30g rozinek namočených v rumu
  • mandle na posypání



POSTUP:
     1) rozinky si naložíme do rumu a necháme „nabobtnat“ (já nechala přes noc, ale hodinka až dvě 
         budou stačit)
     2) smícháme mouku s cukrem, kořením, chia semínky, xantanovou gumou, práškem do pečiva a   
         droždím
     3) poté přidáme teplé mléko (ne horké!), olej, citrónovou šťávu a rozinky a vypracujeme těsto
     4) těsto necháme 30 minut pod utěrkou na teplejším místě


     5) po 30 minutách si těsto trošku propracujeme a rozdělíme na 5 částí
     6) na pomoučněném vále vytvarujeme 5 pletýnek (já vždy zatočila jen 2 „ocásky“)
     7) přendáme je na plech vystlaný pečicím papírem, potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a 
         posypeme mandlemi (oba konce můžeme propíchnout malou špejlí, aby se nerozmotaly při
         pečení)


     8) pečeme nejprve v troubě předehřáté na 200°C 5 minut, poté ztlumíme na 160°C a pečeme ještě 
         15 minut (je dobré mít v troubě při pečení nádobku s trochou vody, aby vánočky zůstaly vláčné)


     9) hotové vánočky posypeme moučkovým cukrem





Dobrou chuť :*
Romankka


Žádné komentáře:

Okomentovat