sobota 3. prosince 2016

Mrkvový koláč s krémem, zkaramelizovanými ořechy a čokoládou

Pokud milujete sladké dezerty, doporučuji Vám vyzkoušet tento recept - je to jednoznačně ten nejlepší mrkvový koláč, jaký jsem kdy připravila a také jaký jsem kdy vůbec jedla 😍 Měkoučký a vláčný korpus, sametově jemný krém a zkaramelizované ořechy - garantuji Vám, že na tuto kombinaci jen tak nezapomenete 😉


INGREDIENCE:

Na těsto:
  • 3 - 6 mrkví (cca 330g)
  • 100g celozrnné pohankové mouky (nebo jiné)
  • 100g vlašských ořechů
  • 70g třtinového cukru
  • 125 - 150ml rostlinného mléka
  • 50ml rostlinného oleje
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • skořice
  • zázvor sušený mletý
  • sůl


Na krém:
  • 180g tofu natural
  • 25g agávového sirupu (nebo jiné sladidlo)
  • šťáva z citrónu (dle chuti – já dala asi z ¼ velkého)



Topping:
  • 50g vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 75ml rostlinné smetany (u mě kokosové)
  • čokoláda 


POSTUP:

Těsto:
     1) ořechy nameleme najemno a mrkev nastrouháme také najemno


     2) smícháme suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici, sušený mletý zázvor, 
         nastrouhanou mrkev a namleté ořechy)


     3) přilijeme olej a mléko a zpracujeme hutnější těsto


     4) formu vymažeme a vysypeme (nebo vysteleme pečícím papírem) a těsto do ní rovnoměrně 
         rozprostřeme


     5) pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut


Krém:
     1) tofu natural (ideálně co nejměkčí) nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme do úplně 
         hladké konzistence (trpělivost se zde vyplácí – aby krém nezůstal hrudkovitý)
     2) přidáme 25g agávového sirupu a šťávu z citrónu a ještě jednou vše důkladně promixujeme


     3) s takto připraveným krémem rovnoměrně potřeme mírně vychladlý koláč


Topping:
- na 1. polovinu  - ořechy s karamelem:
     1) ořechy si nasekáme na menší kousky a dáme je mírně opražit na suchou pánev


     2) když začínají vonět, zasypeme je cukrem, který necháme zkaramelizovat
         (občas promícháváme, aby se nepřipálil)
     3) když je všechen cukr rozpuštěný, přilijeme smetanu a necháme malinko zredukovat, aby 
         vznikla hustší, avšak stále tekutá karamelová omáčka


     4) připravenou směs lžící vkládáme na koláč


- na 2. polovinu – čokoláda:
     1) čokoládu si rozehřejeme s trochou kokosové smetany
     2) a zdobíme



takto připravený koláč necháme vychladnout v lednici






Dobrou chuť :*
Romanka

9 komentářů:

  1. Moc pěkný recept! Můžu se zeptat, jak velkou máte formu?

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Právě jsem vyzkoušela. Těsto uvnitř je takové nedopečené. Asi příště déle píct. Jinak je to dobrota :) Děkuju za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Ano - každá trouba peče trošičku jinak, takže je třeba to vychytat podle sebe, nebo třeba zkusit špejlí :) Jinak mám radost, že chutná ;)

      Vymazat
  4. Zdravím, taky se mi to zdá po 25 minutách uvnitř takové vlhké a nedopečené, ale zas tady na obrázku mi přijde, že to je taky tak. Tak možná to tak má být...?
    Jinak chuťově super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento koláč je takový vlhčí, ale vůbec bych neřekla, že nedopečený :) Buď příště trošičku déle péct (každá trouba peče trošku jinak) a nebo třeba trošku méně tekutých surovin :) Jinak mám radost, že chutná, děkuji :*

      Vymazat