pátek 9. prosince 2016

Včelí úlky a kakaové rumové kuličky

Vánoce jsou za dveřmi a pečení je v plném proudu 🎄 Připravte si tyto lahodné bezlepkové vegan úlky spolu s rumovými kuličkami jedním vrzem 😉


INGREDIENCE:
- na cca 20 úlů a 10 kuliček

Na podklad:
  • 90g polohrubé (kukuřičné nebo jiné) mouky
  • 70g hladké mouky (já dala bezlepkovou M&S)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 30g cukru
  • 25g kokosového oleje
  • 100ml rostlinného mléka


Na těsto:
  • 240g vegan sušenek (ideálně ne moc tučných) – pozn. já jsem použila všechny zbytky a rozlámané cukroví z lineckého, dortíků a podkladů k úlkům (kdo nemá, může třeba udělat dvojnásobné množství podkladů)
  • 20g kakaa
  • 3 lžíce rostlinného mléka
  • 50g cukru
  • 35g kokosového oleje
  • 3 lžičky rumu


Na krém:
  • 1 vanilkový puding
  • 250g rostlinného mléka
  • 50g třtinového cukru
  • 15g kokosového oleje
  • 3 lžičky rumu


 Na kuličky:
  • ještě trošku rumu
  • kokos
  • holandské kakao


POSTUP:

Podklady:
     1) smícháme suché ingredience
     2) přidáme kokosový olej a mléko a vypracujeme těsto
     3) těsto necháme odležet v ledničce aspoň hodinku
     4) těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme kolečka, která skládáme na plech vyložený                      pečícím papírem (když se nám poslední zbytky nedaří vykrajovat, v rukách vytvoříme 
         libovolný tvar, který pak můžeme použít do těsta)


     5) pečeme 10 – 15 min na 160°C
     6) necháme odležet v chladu (přes noc, nebo déle - dokud se nerozhodneme pokračovat          
         v přípravě)

Těsto:
     1) sušenky rozmixujeme najemno


     2) přidáme k nim kakao a cukr a promícháme
     3) přilijeme mléko, rum a olej a vypracujeme těsto
     4) těsto necháme aspoň na hodinku odležet v lednici

Krém:
     1) uvaříme puding z poloviny množství mléka, než je v návodu (aby byl hustší)
     2) do teplého pudingu přidáme cukr a olej
     3) po vychladnutí přilijeme rum



Výroba úlků:


     1) formičky na úly si před každým naplněním důkladně vysypeme cukrem
     2) trháme kousky těsta a vkládáme je do formičky
     3) vařečkou uprostřed děláme důlky, které plníme krémem
     4) přiklopíme „piškotem“ a vyklepneme z formičky (pokud je z vyklepáváním problém, nejen že 
         vysypeme formičku cukrem, ale navíc i každou kuličku těsta před vložením do formičky 
         obalíme v cukru – já jsem ale s vyklepáváním velký problém neměla)
     5) skladujeme v chladu






Kuličky:
     1) protože mi zbylo dost těsta a "piškoty" už jsem neměla, použila jsem ho k výrobě rumových 
         kuliček
     2) k těstu přilijeme ještě trošku rumu (dle chuti), přidáme holandské kakao, aby chytly tmavší 
         barvu a přisypeme kokos
     3) v dlaních tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu


Dobrou chuť :*
Romanka

Žádné komentáře:

Okomentovat