pátek 3. února 2017

Dort s pařížským krémem a čokoládovým ganache

Plánujete oslavu a nevíte, co upéct? Tak s tímhle dortem oslníte opravdu každého 😉 Korpus je krásně vláčný a jako stvořený k lehkému pařížskému krému - to vše zahaleno v čokoládovém plášti 😍 Stojí to sice trošku úsilí - ale mohu Vám slíbit, že litovat toho nebudete.
INGREDIENCE:
Na korpus:
  • 360g hladké mouky (já použila část bezlepkové z M&S a část kukuřičné – ale použijte jakoukoliv hladkou mouku)
  • 200g jablek (po oloupání a odjádření)
  • 150ml rostlinného mléka
  • 150ml rostlinného oleje
  • 250ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 50g cukru
  • 55g kakaa
  • 3 lžičky chia semínek
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1/3 lžičky xantanové gumy

Na pařížský krém:
  • 250g hořké čokolády
  • 2 kokosová mléka
  • 2 ztužovače šlehačky

Na čokoládové ganache:
  • 100g hořké čokolády
  • ¼ hrnku rostlinné smetany (použila jsem kokosovou)

Na dozdobení:
  • maliny
  • pistácie

POSTUP:
Korpus:
     1) ze všeho první rozmixujeme oloupaná a odjádřená jablka na „přesnídávku“
     2) smícháme je s mlékem, olejem a octem a necháme bokem
     3) v míse si smícháme zvlášť suché ingredience (mouky, chia semínka, xantanovou gumu, sodu, 
         kakao a cukr) a promícháme
     4) k takto připravené suché směsi přidáme předchozí mokrou směs – promícháme a doředíme 
         vodou

     5) vzniklé těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech (požila jsem 37x34cm) vyložený pečícím 
         papírem
     6) pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut (po 10 minutách to raději hlídáme špejlí)


     7) korpus si necháme vychladnout

Pařížský krém:
     1) plechovky s kokosovým mlékem si přes noc necháme v ledničce (aby se nám pořádně oddělila 
         tuhá část mléka od tekuté)
     2) následující den tedy lžící do mísy přendáme pouze tuhou část kokosových mlék, k ní přidáme 
         nalámanou čokoládu a na vodní lázni zahříváme, dokud se vše nepropojí a nevznikne jednolitý 
         (prozatím tekutý) krém
     3) ten dáme do ledničky minimálně na 2 hodiny
     4) poté ho důkladně vyšleháme se ztužovači a dáme opět na delší dobu do ledničky (dokud 
         pořádně neztuhne, aby se s ním dobře pracovalo)


Čokoládové ganache:
     1) do rendlíku si nalijeme smetanu a zahříváme ji na mírném plameni (aby nezačala vařit!)
     2) když je smetana dostatečně teplá (ještě do ní zvládneme vložit prst, ale vydržíme to pouze cca 4 
         vteřiny) sundáme z plotny a přidáme k ní nalámanou čokoládu
     3) za stálého míchání čokoládu necháme rozpustit
     4) ganache necháme chladit v ledici (cca 30 – 60 minut) – doporučuji si to trošku pohlídat, protože 
         když už je moc tuhé, špatně se po krému roztírá
ganache po roztavení čokolády X po ztuhnutí v ledici
Skládání dortu:
     1) když je korpus vychlazený, rozřízneme ho takovýmto způsobem na 4 stejné části (možná 
         nebudou úplně stejné – pláty si tedy položíme na sebe a ještě dorovnáme nožem)



     2) jednotlivé části pak promazáváme pařížským krémem a na závěr celý dort také krémem 
         potáhneme

     3) takto připravený dort si opět necháme pořádně vychladnout
     4) když je vychlazený a hezky drží pohromadě, celý ho opatrně potřeme čokoládovým ganache 
         (pracujeme pečlivě – aby se nám s krémem nesmíchalo a dort pak nebyl flekatý)


     5) takto připravený dort už jen dozdobíme nasekanými pistáciemi a malinami a necháme opět 
         nějakou dobu v ledničce

MOJE TIPY:
Pokud se rozhodnete takový dort připravovat, doporučuji Vám si na něj vyhradit buď celý jeden den, ale klidně i 2 dny – je to lepší pro tuhnutí všech částí a celkovou soudržnost dortu. Já jsem například první den začala až odpoledne - dort jsem dovedla pouze do fáze, kdy byl potažen pařížským krémem – poté jsem ho nechala přes noc v lednici a další den, kdy už byl dort hezky pevný a držel tvar, jsem ho ještě troškou zbylého krému dorovnala a zahladila – aby byl pravidelný, nikde se nesvažoval atp. Tím, že pařížský krém byl v tu dobu už opravdu dobře ztuhlý se mi také lépe natíral čokoládovým ganache.

Pokud byste začali pracovat hned ráno – dort se dá samozřejmě hezky stihnout i během jednoho dne. Jen prostě neočekávat, že za 2 hodinky bude hotovo – chce to trošičku trpělivosti 😊





Dobrou chuť :*
Romanka

5 komentářů:

  1. To vypadá úplně úžasně.:)) musim uz poridit ten metlickovy mixer, at muzu delat konecne taky kremy na dorty :)
    Vyborne recepty!:)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá úplně úžasně.:)) musim uz poridit ten metlickovy mixer, at muzu delat konecne taky kremy na dorty :)
    Vyborne recepty!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :* Určitě doporučuji pořídit a tohle hodně rychle vyzkoušet ♥ :D

      Vymazat
  3. Dobrý den, můžu se prosím zeptat, na kolik je v receptu důležitá ingredience guma a chia semínka? Bude to velký rozdíl, pokud tyto 2 ingredience nepoužiji? A když místo kokosového mléka použiji klasickou smetanu, tak to na výsledku také nebude mít velký rozdílný efekt, nemýlím se? děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím :) Xantanovou gumu klidně vynechte ;) Co se týká chia semínek, plní zde úlohu "vajec", tak nevím, jestli to pak bude držet tak dobře pospolu :) a klasickou smetanu klidně můžete použít ;)

      Vymazat