úterý 28. února 2017

Jablečný štrůdl

Stará dobrá klasika, která provoní Váš dům skořicí a jablky - navíc ve vegan bezlepkovém kabátku. Ano - řeč je o jablečném štrůdlu z křehounkého těsta, ve kterém se schovávají jablka, ořechy a rozinky v rumu. Kdo by ho nemiloval?
INGREDIENCE:
Na těsto:
  • 140g polohrubé kukuřičné mouky
  • 100g hladké kukuřičné mouky
  • 30-40g cukru
  • 100ml rostlinného oleje
  • 100ml rostlinného mléka
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička chia semínek
  • špetka xantanové gumy

Na náplň:
  • kukuřičná strouhanka
  • cca 500g jablek (po oloupání a odjádření - cca 4 jablka)
  • velká hrst rozinek
  • rum
  • velká hrst nasekaných vlašských ořechů
  • skořice
  • kakao
  • cukr dle chuti

POSTUP:
     1) na začátek si dáme rozinky namočit do rumu
     2) poté klasicky smícháme všechny suché ingredience (mouky, cukr, sodu, chia a xantanovou gumu)
     3) přidáme olej a mléko a důkladně propracujeme těsto
     4) připravené těsto necháme odpočinout v lednici cca 30 minut


     5) mezitím si oloupeme a odjádříme jablíčka, která nastrouháme nahrubo a nasekáme vlašské 
         ořechy
     6) po 30 minutách těsto vytáhneme a rozválíme na pomoučněném vále


     7) po celém povrchu ho jemně zasypeme strouhankou


     8) poté ho rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky, rozinkami a ořechy a zasypeme skořicí, 
         kakaem a můžeme také cukrem (pokud jsou jablka kyselá)
     9) takto připravený závin začneme rolovat (těsto se bude trošičku trhat, ale nenecháme se odradit a 
         opatrně rolujeme dále – na závěr ho pořádně rukama umačkáme a oba konce přehneme)
  • TIP: rozválené těsto můžeme také hned na počátku přenést na čistou utěrku a poté rolovat s její pomocí (těsto se pak trhat nebude)
     10) zavinutý štrůdl přeneseme na plech s pečícím papírem a ještě důkladně potřeme olejem


     11) pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut





Dobrou chuť :*
Romanka

Žádné komentáře:

Okomentovat